Selecteer een pagina

‘Bekentenissen van een Zwarte Piet’

Terwijl een resolutie van de EU het zwart maken van het gezicht strafbaar dreigt te stellen, Facebook Zwarte Pieten censureert en de NPO ze boycot, onthult het novembernummer van HP\deTijd wat de wetenschap te zeggen heeft over de geschiedenis van Zwarte Piet. Laatste onderzoek toont aan dat het roetzwart schminken van gezichten sinds de steentijd staat voor geluk en geen verband houdt met racisme, slavernij of Amerikaanse blackface. Het blijkt een lange Europese traditie, die staat voor positieve energie, geluk en het verdrijven en voorkomen van ziekten.

In een 8 pagina groot artikel ‘bekentenissen van een Zwarte Piet’ van journalist Arnold-Jan Scheer dat eind komende week in de winkel en kiosk ligt, lichten wetenschappers hun onderzoeksresultaten toe. Scheer laat met veel beeldmateriaal zien hoe diepgeworteld de Zwarte Piet-traditie is in heel Europa en hoe deze prehistorische rituelen hebben overleefd tot in de huidige tijd

 

Arnold-Jan Scheer schreef het boek Zwarte Sinterklazen.