Selecteer een pagina

weblog van Jona Lendering

Voor Geliefde boeken nodigde Lendering Jos Houtsma uit.

Geliefd boek: Heer Belisarius

Een van mijn favoriete boeken was sinds jaar en dag Robert Graves’ Count Belisarius. Het boek was zelfs zo favoriet dat ik begon het te vertalen, om te zien hoe die elegante, nuchtere zinnen van de Engelse dichter/romancier er in het Nederlands uit zouden zien. En zowaar, ik vond er ook nog een uitgever: Papieren Tijger zag brood in mijn vertaling.

Heer Belisarius is een heerlijk, meeslepend verhaal over de Oude Wereld in de zesde eeuw. Het politieke toneel in Constantinopel, de ketterijen, keizer Justinianus, de oorlogen tegen de Perzen, Belisarius’ campagne in Noord-Afrika, de verovering van Italië, de belegering van Rome door de Goten en nog veel meer. Allemaal met een meesterlijke beheersing van de stof en een heerlijke mengelmoes van liefde en ironische distantie verteld vanuit het perspectief van de eunuch Eugenius.

In Heer Belisarius is typisch een schrijver aan het woord uit de nadagen van het imperialisme. Zelfverzekerd, afgewogen en met een onschokbaar vertrouwen in de historische missie van de beschaving die hij vertegenwoordigt, en zonder een spoor van de ontreddering die veel van de moderne literatuur beheerst.

Toch is Heer Belisarius een typisch twintigste-eeuws boek, door en door seculier en modern vooral in de psychologische finesse. Belisarius is samen met Graves’ andere grote romans in zekere zin de kroon op een klassieke periode in het Engelse proza. En onweerstaanbaar leesvoer voor iemand die niet volstrekt afkerig is van historische romans.

[Op mijn uitnodiging aan de vaste lezers van deze blog om geliefde boeken te delen, ging ook Jos Houtsma in. Bedankt Jos! En omdat het over de Oudheid gaat, reblog ik dit op #GrondslagenNet, de groepsblog van archeologen, classici en historici.]