Selecteer een pagina

Victor Hugo (Besançon, 26 februari 1802 – Parijs, 22 mei 1885) was niet alleen één van de grootste schrijvers van de negentiende eeuw, hij was ook een man met uitgesproken opvattingen over politieke en sociale misstanden.

Hugo stelde zijn werk altijd ten dienste van een debat, een discussie over ideeën en opvattingen. Vanaf ongeveer 1849 wijdde Hugo zijn leven hoofdzakelijk aan drie onderwerpen: politiek, godsdienst en humane en sociale filosofie. Hij streefde naar verandering van de maatschappij en stelde de sociale ongelijkheid aan de kaak.

Hugo verzette zich ook tegen geweld, wanneer dit wordt gebruikt tegen een democratische macht. Hij vond geweld echter gerechtvaardigd tegenover een illegitieme macht. Daarom riep hij in 1851 de mensen op tot opstand tegen Napoleon III.