Selecteer een pagina

28 november 1921 – 18 november 2010

foto: Erika Veldman ©

Een dierbare herinnering aan Kor Bedee
door Lidewij Snelders

Op een miezerige dag begin december 2002, bij de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso, zag ik tot mijn grote verrassing Kor Bedee rondlopen. Ze bleek op zoek naar een uitgever en had ook al iemand op het oog. Ik wees haar de man die ze zocht en we praatten nog wat. Over het boek dat ze van plan was uit te geven. Een héél belangrijk boek, over oud worden. Kor was zelf net eenentachtig geworden en had diverse leeftijdsgenoten uit haar omgeving zo ver gekregen dat ze een stuk schreven, of geïnterviewd werden over oud worden, hoe je dat doet. Alleen… haar uitgever was plotseling afgehaakt.

Wie Kor hoorde praten over haar boek werd net zo enthousiast als zijzelf. Dat boek moest er hoe dan ook komen! En hoewel het niet helemaal in de lijn van Papieren Tijger lag, heb ik Kor terloops gezegd dat ze, als ze geen uitgever kon vinden, maar eens contact met me moest opnemen. Kerstmis 2002. Telefoon: “Ik doe het!!!”. Het duurde even voor ik begreep wie ik aan de lijn had en wat ze zou doen.

En zo is het gekomen dat de eerste druk van OWHDJD (Oud worden hoe doe je dat?) in september 2003 verscheen. Kor had helemaal gelijk, er waren heel veel mensen die haar boek wilden lezen. Veel meer dan ik had bedacht, want er zijn 5 drukken verschenen!
Kor Bedee wist wat ze deed.