Selecteer een pagina

Hoofdlijnen van het politiek-theoretisch project van Toni Negri

Frans van den Oudenrijn

Toni Negri is een markante vertegenwoordiger van het zogenaamde operaisme. Het operaisme was een creatieve theoretisch-politieke stroming in Italië gedurende de jaren zestig en begin zeventig. Haar natuurlijke bedding werd gevormd door 'de beweging van de autonomie', de brede linkspolitieke golven die alle vormen van gevestigde politiek (inclusief die van de communistische partij) overspoelden en ondermijnden.

In deze publicatie schetst Frans van den Oudenrijn enkele stadia uit de politiek-theoretische ontwikkeling van het denken van Toni Negri, waarvan de autonomie de rode draad vormt. Voor wie dit begrip autonomie enkel uit de Nederlandse kraakbeweging kent, komen hier verrassend brede en gevarieerde maatschappelijke stromingen en theoretische samenhangen aan bod.

Frans van den Oudenrijn (1938) is na zijn opleiding theologie en filosofie politiek actief geweest via sociaal actie-onderzoek voor en met groepen arbeiders in bedrijven, bewoners van oude stadswijken, uitkeringsgerechtigden e.a.

ISBN 9789067280389
58 pagina's
EUR€ 13,60
bestellen