Selecteer een pagina

UITVERKOCHT

Vlugschrift 6

Willem Oltmans

Willem Oltmans

De complexiteit van Indonesië – vierde grootste land ter wereld, een land in opbouw, waar interne krachten met elkaar overhoop liggen, waar van buitenaf malicieuze inlichtingendiensten van vreemde mogendheden in troebel water vissen – blijft door de geavanceerde wereld permanent schromelijk onderschat.

Willem Oltmans volgt sedert 1956 de politieke en culturele ontwikkelingen in Indonesië. In mei 1999 reisde de journalist als gast van de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas, naar Indonesië om de algemene verkiezingen te volgen, waarvan hij hier verslag doet. Samen met Sukmawati Sukarnoputri, die voor de partij van haar vader, de Partai Nasional Indonesia (PNI) campagne voerde, bezocht hij steden op Sumatra, Java en Bali. Oltmans concludeert dat met de recente afstoting van Oost-Timor het begin van een verdere balkanisering van de Indonesische archipel is ingegaan.

William Blake zag de chaos van “een hele wereld” in één korrel zand. Leibniz ontdekte “a teeming universe” in één druppel water. Hoe lang zal het nog duren voor men zich ook op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties realiseert, of ernstig rekening houdt met het feit, dat de Republiek Indonesië om zeer begrijpelijke redenen nog volop verwikkeld is in het vinden van een eigen nationale identiteit? Chaos blijft vooralsnog onvermijdelijk.

ISBN 9789067281065