Selecteer een pagina

Nederland als Bananenmonarchie

UITVERKOCHT

“En de hemel behoede ons dat dit ooit wereldkundig worde”, schreef de New Yorkse correspondent van het ANP in 1954 aan zijn hoofdredacteur. Over de oceaan wist men toen al meer over het Soestdijkse schimmenspel dan in Nederland. Dit boek vertelt hoe dat kwam. En ook wat velen geheim wilden houden.

J.G. Kikkert, auteur van vele Oranje-publikaties, licht sluiers op rond het Greet Hofmansconflict, dat meer een hofconflict was. Dit Medium van God (naar eigen zeggen) had contacten met de koninklijke familie, maar speelde toch een ondergeschikte rol. Bernhard gebruikte Greet Hofmans om de aandacht van andere zaken af te leiden, maar hij dreigde zijn doel voorbij te schieten: echtscheiding van Juliana, paniek in Den Haag, psychiatrische opname van het staatshoofd, Beatrix op de troon.

Naderde het einde van de constitutionele monarchie? Premier drees kwam met een commissie. Juliana bleef, haar huwelijk bleef, maar de crisis bleef ook. Kikkert inventariseert. En hij wijst ook op de reacties in het buitenland, waar men met verbazing de ontwikkelingen volgde. Hij spaart de oranjes niet en sluit zich aan bij Fruin: “De geschiedschrijver mag niet verhelen wat misdaan is.” Het beeld dat daaruit van de monarchie en hun omgang met de pers naar voren komt is realistisch, maar weinig vleiend.

“Dit is een verhaal met oog voor de veelzeggende functionele anecdote. Ik heb genoten van het boek.” (Jos Palm, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad)

ISBN 9789067280808