Selecteer een pagina

Extreem-rechts in Europa

Jos vander Velpen

Daar komen ze aangemarcheerd
Een bleke, bontgeschakeerde Troep.
Met hoog in top een kruis op bloedrode vlag voorop.
Het heeft een grote haak.
Die is voor de arme man gemaakt.
(Fucht und Elend des Dritten Reiches, Bertold Brecht)

Bij alle verschillen die er tussen het Vlaams Blok, de Republikaner, het Front National en de Italiaanse MSI zijn, lijkt het dezer dagen alsof ze elkaar vinden in de herleving van een oud kwaad: racisme. Het racistische spook duikt op in Berlijn, Wenen, Antwerpen, Milaan en Marseille: overal wint extreem-rechts veld. Gaan we terug naar de jaren dertig en veertig?

Behoren afkeer van democratie, anti-communisme, heimwee naar corporatisme en naar een mythische nationale identiteit tot de kwalijke nalatenschap van het vooroorlogse fascisme? Is het succes van extreem-rechts een tijdelijk neveneffect van de stormachtige ontwikkelingen in West en oost sinds de val van de Muur? Of steken oude spoken weer de kop op?

Daar komen ze aangemarcheerd is één van de eerste boeken waarin het werd aangedurfd extreem-rechtse groeperingen nauwkeurig in kaart te brengen. Het resultaat is een veelbesproken boek dat inzicht biedt in de opbouw van en contacten tussen extreem-rechts in Europa. Vander Velpen betoogt overtuigend dat het neonazisme meer is dan het randverschijnsel waarvoor het vaak wordt versleten.

Jos vander Velpen (1948) is doctor in de rechten en advocaat aan de balie in Antwerpen. Van hem verscheen tevens De CCC, de staat en het terrorisme en Zwarte horizonten, radicaal rechts in Europa – het vervolg op Daar komen ze aangemarcheerd. Met Hugo Gijsels schreef hij Het Vlaams Blok, het verdriet van Vlaanderen.

Uitgave i.s.m. Uitgeverij EPO, Berchem
ISBN 9789067280402
NUR 747
248 pagina’s
EUR 15,90

bestellen