Selecteer een pagina

Gemengde liefde en oorlog in Macedonië

Roel van Duijn

Macedonië, het hart van de Balkan, is een spiegel van de groeiende problemen op etnisch gebied in Nederland.
Roel van Duijn reisde jarenlang op de Balkan rond; hij leerde de taal en verdiepte zich in de sociale explosies die zich voordoen wanneer er romances opbloeien, tussen mannen en vrouwen uit verschillende Balkanvolkeren.

Liefde tussen Macedoniërs en Albanezen is taboe. In Macedonië heeft deze bittere sfeer in 2001 tot een burgeroorlog geleid. Het Akkoord van Oh Rid heeft voorlopig de vrede bewaard, maar voor hoelang?
De haat en de sociale armoede duren onverminderd voort. De hulp van het Westen trekt zich, nu de ogen op het Midden-Oosten gevestigd zijn, gestaag van de Balkan terug, ruimte scheppend voor toekomstige brandhaarden.

Roel van Dujin leerde in het jonge, maar tegelijk oeroude Macedonië twee zeldzaam dappere mensen kennen: de Albanese vrouw Myrveta en de Macedonische man Goce. Na een geheime verhouding van zeven jaar moesten zij hun stad ontvluchten, belaagd door gewapende familieleden.
De schrijver interviewde alle betrokkenen en ontdekte dat de vraag waarom deze haat zo hoog kon oplopen dezelfde is als de vraag hoe en waarom de burgeroorlog in Macedonië in 2001 kon uitbreken.

Van Duijn reisde in het in mystificaties gehulde Macedonië rond op zoek naar het antwoord op deze dubbele vraag. Die leidde hem langs brandpunten van corruptie, intriges, geweld en ten slotte naar een kelder waar vrouwen de strijd tegen de verborgen, maar wijdverbreide incest aanbinden. Levensgevaarlijk, in een land waar liefde tussen mannen en vrouwen van verschillende volken als gevaarlijker dan incest wordt beschouwd.

In de loop van zijn reis wordt Roel van Duijn steeds meer een "Balkaniër zonder nationaliteit". Rondliftend kwam hij tot een scherpe analyse van dit meest labiele deel van Europa. Dit boek is een ware openbaring.

ISBN 9789067281638
NUR 906
179 pagina's
EUR€ 18,00
bestellen