Selecteer een pagina

Ad den Besten

Voor bewezen diensten 3

Met een inleiding van Chrétien Breukers

Ad den Besten (Utrecht 1923) is een Nederlands dichter, essayist en uitgever van poëzie. Tussen 1950 en 1972 voerde hij de redactie over de poëziereeks de Windroos, waarin dichters als Gerrit Kouwenaar, Remco Campert en Simon Vinkenoog debuteerden. Den Besten is de drijvende kracht achter het Liedboek voor de Kerken uit 1973, een werk dat nog steeds wordt gebruikt. Voor zijn vertalingen van Hölderlin, verschenen in 1988, kreeg hij in 1989 de Martinus Nijhoffprijs, de hoogste vertaalprijs van Nederland.

Maar Den Besten is ook dichter, iets wat bij zoveel activiteiten wel eens naar de achtergrond is gedrongen. Elke avond wordt het vroeger laat, het derde deel uit de reeks Voor bewezen diensten bevat de beste verzen uit zijn kleine, maar waardevolle oeuvre. Den Besten zei over zijn dichtwerk: "Een intensieve omgang met andermans werk, als redacteur en docent, blokkeerde het eigen werk. Vooral als docent, toen ik me langere periodes achter elkaar bezighield met het werk van klassieke dichters, kreeg ik het idee: 'Waarom zou ik zelf nog gaan schrijven?'" Paul Rodenko zag het, terecht, anders: "(…) Den Besten echter de sprong gedaan [die] hem tot een dichter maakt die een eigen en niet onbelangrijke plaats in de moderne poëzie inneemt."

Chrétien Breukers (Leveroy 1965) is dichter, uitgever en hoofdredacteur van De Contrabas (www.decontrabas.com). Zijn meest recente bundel is Tongebreek & Niemendal (2008). In 2006 verscheen zijn succesvolle bloemlezing 25 jaar Nederlandstalige poëzie – 1980-2005 – in 666 en een stuk of wat gedichten die ook wel als De Vette Breukers door het leven gaat. In 2004 blies Breukers de Windroosreeks nieuw leven in, wat hem tot een verre opvolger van Den Besten maakte.

Elke avond wordt het vroeger laat is een dichtbundel die verscheen ter gelegenheid van het Utrechts Literatuur Festival 2008, en is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Utrecht.

ISBN 9789067282185
NUR 306
74 pagina's
EUR 10,00
Bestellen