Selecteer een pagina

Dossier Europa deel 1

Jelle van Buuren, Wil van der Schans

Eén Europa. De slogans, affiches en spotjes op de tv schilderen een mooi plaatje: geen grenzen, gelijke rechten en economische groei. Jongeren reizen van Noord naar Zuid, goederen zijn onbeperkt verplaatsbaar, ouderen verzekerd van hun bestaan. Toch is er een groep die soms letterlijk uit de boot valt: asielzoekers en migranten. Waar critici eind jaren tachtig al voor vreesden wordt met de dag meer waarheid: niet-Europeanen zijn steeds minder welkom in Europa. Het gaat al zover dat zelfs vluchtelingen uit de Balkan niet meer welkom zijn in West-Europa.

Europa wil het aantal asielzoekers en immigranten flink inperken. De vraag is alleen hoe. Welke ingrijpende beslissingen worden er genomen? Gaan we slechts met een tijdelijk bescherming en opvang in de regio het komende millennium in? De Europese eenwording neemt steeds vastere vormen aan en eigenlijk weet niemand er iets van af. Het wordt tijd dat er eens wat kritische boeken over het Europese eenwordingsproces worden gepubliceerd. Daar gaat Papieren Tijger, samen met Stichting Eurowatch en Buro Jansen en Janssen wat aan doen. Onder de serienaam Dossier Europa zullen de komende jaren diverse titels uitgegeven worden die eens flink wat duidelijkheid in de Europese duisternis moeten scheppen.

Europees asielbeleid in 2000 geeft een scherpe analyse van de ontwikkeling van dit beleid. Waar zitten de breekpunten? Wie neemt de besluiten? En wie controleert het asielbeleid nu eigenlijk? Een kijkje in de achterkamers van Europa.

ISBN 978 90 6728 104 1
NUGI 659
136 pagina's
EUR 11,35
bestellen