Selecteer een pagina

Justus, student japanologie en filosofie in Leiden, en zijn vriendin Lara hopen met brieven de vriendschap met de kunstenaar Thomas voort te zetten nadat deze naar Japan vertrokken is. Als onderdeel van hun zoektocht naar kennis, wijsheid, harmonie en schoonheid spelen Zenboeddhisme en de Japanse theeceremonie een grote rol in het leven van de drie. Justus en Lara sluiten zich af voor de buitenwereld die meestal als grof, onverschillig en onrechtvaardig wordt ervaren, zonder begrip voor wat de twee bezighoudt.

Justus noemt zichzelf lui, maar vindt naast de voltooiing van zijn studie nog tijd voor literatuur, beeldende kunst, muziek en fotografie, terwijl Lara schilderijen maakt. En dan zijn er de beslommeringen van het dagelijks leven. Gelukkig is er ook plaats voor passie, lichtheid, humor en een open, onbevangen toon.

In Geleefde brieven zijn we getuige van de geestelijke ontwikkeling van Justus, van zijn betrokkenheid bij de maatschappij en zijn atheïsme.
Prometheus is het eerste deel van het literair drieluik Geleefde brieven, waarvan het middenpaneel ontbreekt. Ikaros is het tweede en laatste deel. Een Bildungsroman in brieven tegen het decor van het academische Leiden en het zinneprikkelende Kyoto, een ode aan vriendschap, literatuur, wijsheid en liefde.

ISBN 9789067282260
NUR 300
238 pagina’s
EUR 25,00
bestellen

Uitgave i.s.m. De Vrije Gedachte

 

Recensie Kritisch Lezen – Paul Van Aelst

Recensie Liberales – Wim van Aalten

NBD|Biblion recensie
Brievenroman met trekken van een dagboek. Gedurende vijftien maanden volgen we de ervaringen van Justus en Lara, via Justus’ brieven aan een vriend die in Japan verblijft. Het zijn intelligente, gemotiveerde Leidse studenten, met een brede culturele belangstelling: literatuur, beeldende kunst, klassieke muziek. Zij studeren japanologie, hij tevens filosofie, zij kunstgeschiedenis, waarbij zij ook nog schildert. Het is deze hang naar ontwikkeling waarin veel lezers, denkend aan hun eigen studietijd, zich zullen herkennen. De roman speelt ongeveer in onze tijd, hetgeen de herkenbaarhetd van beider ervaringen nog vergroot. Justus is een vrije denker, die kritisch staat tegenover het geloof; het Atheistisch Manifest van filosoof Herman Philipse houdt hem sterk bezig. Ook in het zenboeddhisme is hij geinteresseerd, en in de Japanse theeceremonie. De roman is geen topper, maar wel onderhoudend geschreven. Hij zal een vervolg krijgen in een tweede deel; iets om naar uit te zien. (NBD|Biblion recensie, Drs. J. Kleisen)

Floris van den Berg in gesprek met de Meiden van Halal, in het programma Bimbo’s en  Boerka´s: