Selecteer een pagina

Halil Gür (1951) kwam naar Nederland in 1974, alwaar hij zich, na uiteenlopende baantjes, ontwikkelde tot schrijver. In 1984 werd hij de eerste immigrant die in Nederland debuteerde met een verhalenbundel (Gekke Mustafa en andere verhalen), die prompt bekroond werd met de E. du Perronprijs. Het zou niet bij die ene loftuiting blijven, want Gür sleepte voor uiteenlopende werken ook de Jenny Smelik-Kiggenprijs (1987) en de Halewijnprijs (1991) in de wacht. Gürs eerste dichtbundel, Wakker het vuur niet aan, werd unaniem enthousiast ontvangen en smaakte naar meer.

In Gevecht met spiegels werkt hij de thematiek van zijn eerste bundel verder uit. Gür laat de lezer Nederland zien vanuit een andere invalshoek: die van de migrant die worstelt met een gevoel van ontheemding. Voor de migranten betekent zijn werk herkenning; de Nederlanders biedt Gür een vernieuwde kijk op hun eigen land. Ook onze taal heeft in Gür een aanwinst: door zijn Turkse kijk verrijkt hij deze met vernieuwende beelden.

Halil Gür is een veelzijdig persoonlijkheid. Naast de literatuur beoefent hij de beeldende kunst. Vijf van zijn werken die de sfeer van zijn poëzie ademen zijn speciaal voor deze bundel geselecteerd en opgenomen.

Wat doet daar deze woede, wat dit
gevecht op leven en dood, wat dit
stuurse gezicht, wie is
hier nu eigenlijk de leugenaar?
Is het waar
dat ik een gevecht met de spiegels voer?
De oorzaak van de strijd,
Dat gezicht van mij,
zal ten slotte, dat weet ik,
mij tot dichter maken
Waarom dan, o waarom
heb ik toch steeds dat stuurs gezicht?

ISBN 978 90 6728 097 6
NUR 306
80 pagina’s
EUR 13,60

bestellen