Selecteer een pagina

Koopman en dominee in Afrika

Journalistiek verslag over grootschalige houtkap die momenteel in het regenwoud van Kameroen plaatsvindt. Jean Mentens laat zien hoe een aantal Nederlandse ontwikkelingswerkers en organisaties in samenwerking met de plaatselijke bevolking op een andere manier met de exploitatie van het oerwoud bezig zijn, dit in tegenstelling tot de grote bosbouwbedrijven, waaronder ook een Nederlands, die momenteel op nietsontziende wijze de wouden van Kameroen aan het verwoesten zijn.

Het boek is geïllustreerd met kleurenfoto’s. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV ontdekt bij hun project in Lomié, in het hartje van het Kameroense tropisch oerwoud, een grote illegale kap door een internationale houtvester. Global Witness, de “milieu-waakhond” in de grote regenwouden van de hele wereld, bevestigt met satellietfoto’s dat op sommige plekken al de helft van de bomen Illegaal gekapt is. Het is duidelijk dat de autoriteiten voor steekpenningen de andere kant hebben uitgekeken. Jean Mentens beschrijft hoe deze ontdekking tot stand komt.

Tijdens zijn tocht door de Kameroense bossen van het Congo-bekken raakt hij stropers op het spoor die jagen op gorilla’s, maar ook de mensen die deze bedreigde dieren willen beschermen. Hij ontmoet Pygmeeën die overdonderd worden door “onze moderne beschaving” en doet zelf ontdekkingen die de dubbele rol van Nederland in het oerwoud aan het licht brengen: die van gewetenloze koopman en zorgende dominee.

Dit boek is een voorbeeld van wat “globalisering” precies inhoudt. Hoe gaan Europeanen en Afrikanen met elkaar om – in dit geval Nederlanders en Kameroeners – en vooral: wie draagt de witte hoed en wie de zwarte…

Jean Mentens (Antwerpen 1952) is weer actief in de internationale onderzoeksjournalistiek nadat hij Hart van Nederland en SBS-Nieuws heeft gesticht en daar vijf jaar lang een veel-besproken hoofdredacteur van is geweest. Hij beschrijft de omstandigheden die hij aantreft in het zuiden van Kameroen op de pittige en onverhullende manier die zijn werk al kenmerkt sedert het begin van zijn carrière, toen hij voor de VPRO het Amazone-oerwoud introk.

ISBN 9789067281317
NUR 944
96 pagina’s
EUR 10,00
bestellen

Hetzelfde boek verschijnt ook in een Franstalige editie:
Couper au Cameroun
La SNV et la gestion durable des ressources de la forêt vierge tropicale

ISBN 9789067281324
EUR 10,00
bestellen