Selecteer een pagina

Renier Koenraadt

Marijn Coenraet woont in de Bredase wijk Belcrum, op een steenworp afstand van het station. De gemeente is van plan om het station te vernieuwen en er omheen vijfduizend woningen en tienduizend arbeidsplaatsen te laten verrijzen. Het boek beschrijft het dubbele gevoel van Coenraet: aan de ene kant raakt hij steeds meer verknocht aan zijn wijk, terwijl aan de andere kant de ontwikkeling van de Spoorzone geleidelijk steeds meer zijn leven gaat beheersen. Door zijn groeiende verbondenheid met zijn wijk en zijn toenemende aversie tegen het stadsbestuur, wordt hij voortdurend heen en weer geslingerd tussen vechten en vluchten. Uiteindelijk is er voor hem geen weg meer terug en wordt hij langzaam maar zeker ondoorgrondelijke inspraakprocedures ingezogen.

Het spoor bijster beschrijft op een treffende manier de logica van betrokken burgers en is daarmee ook illustratief voor andere stedelijke vernieuwingsprojecten in Nederland. Het houdt bestuurders, politici, ambtenaren en andere professionals een spiegel voor, in de hoop dat ze zich meer bewust worden van het effect van hun handelen. Voor burgers draagt het boek ervaringen aan, waarmee ze zich beter kunnen voorbereiden op overleg met overheden en op eventuele inspraakprocedures. Maar bovenal schetst het boek een mooi en actueel tijdsbeeld: een rustige Bredase volkswijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw aan het begin van een transformatie naar een ‘Euregionaal zakencentrum’.

ISBN 9789067282512
NUR 740
243 pagina’s
EUR 20,00

bestellen

 

NBD|Biblion recensie De hoofdpersoon, Marijn Coenraet, woont in Belcrum, dichtbij het station. De gemeente is van plan om het station te vernieuwen en de omgeving vol te bouwen met woningen en kantoren. Marijn wil als betrokken bewoner graag meepraten over de beslissingen die invloed hebben op zijn wijk. Het boek beschrijft het dubbele gevoel van Marijn, die langzaam maar zeker allerlei beroepsprocedures wordt ingezogen. Het boek is semi-autobiografisch. De auteur is inwoner van Belcrum en draaide zelf jarenlang mee in allerlei overlegcircuits van de gemeente over de Spoorzone. Deze vlot geschreven publicatie in verhaalvorm is zeer informatief voor iedereen die te maken krijgt met bouwplannen van de gemeente en is nuttig voor bestuurders, politici, ambtenaren en projectontwikkelaars. Met het boek laat de auteur zien dat achter iedere bezwaarmaker een verhaal schuilt. Normale druk. – Drs. M.F. van Klinken

De website van Renier Koenraadt Woonbondig, november 2010 rubriek Leesvoer
Landwerk, nummer 5 2010 door Aart van Cooten
Bredase Bode, 10-10-2010 door Joyce van Zijl
Binnenlands Bestuur, 01-10-2010 rubriek Signalementen
Artikel BN DeStem, 24-09-2010 door Nico Schapendonk
Artikel Toets, vakblad Ruimtelijke Ordening door Renier Koenraadt
Interview Omroep Brabant-radio 15-09-2010 door Martijn de Bie.
Artikel BredaVandaag 14-09-2010 door Erik Eggens.
Artikel BredaVandaag 26-08-2010 door Rebecca Hooper.