Selecteer een pagina

Roman over de stadsguerrilla

Jos Houtsma

Caleidoscopische historische roman over de praktijk van de gewapende strijd in Duitsland in het begin van de jaren zeventig. Spannend, grappig en razendsnel! Een uniek boek, juist in deze tijd zeer actueel door het verband met wat jonge moslims in Nederland bezighoudt. West-Duitsland, 1970. Onder de naam Roodfront neemt een kleine groep links-radicalen het op tegen de machtige staat. Door het voeren van een stadsguerrilla, strijden ze tegen onderdrukking en imperialisme.

Ze gaan daarbij niet zachtzinnig te werk: het doel heiligt middelen als bankovervallen en het gebruik van dodelijk geweld. Elke actie is legitiem als het maar gebeurt binnen een ideologisch verband. Ofwel je bent een deel van het probleem, of je bent een deel van de oplossing. Dazwischen gibt es nichts. De autoriteiten zetten alles op alles om het verzet zo snel mogelijk de kop in te drukken, en ook zij laten daarbij geen middel onbenut.

Maar alsof de West-Duitse staat, leger- en politiemacht nog niet genoeg is om het tegen op te nemen, moeten de Roodfront-leden ook vechten tegen onderlinge rivaliteit, interne wanorde, drugsverslaving en het voortdurende gevaar dat er zich onder hen een verrader bevindt. Als aan beide kanten de eerste doden vallen, dreigt een volledige escalatie. In sneltreinvaart en in een aanstekelijke stijl geeft Jos Houtsma de lezer een ook vandaag de dag nog relevante blik in het brein van de activist die heilig overtuigd is van het eigen gelijk.

Fragment: “Ze zijn oké. Maar ze zijn ook gevaarlijk, Peggy. Godverdomme, ze zijn zo gevaarlijk. Ze kunnen elk ogenblik zichzelf en iedereen in hun buurt de lucht in blazen.”

De geschiedenis van de RAF inspireerde Jos Houtsma (1947) tot het – fictieve maar op feiten geïnspireerde – Met de wapens.

ISBN 9789067281812
NUR 301
408 pagina’s
EUR 22,50

bestellen