Selecteer een pagina

of de liefdadigheidsmaffia

Dat wie geld heeft, macht heeft, is een oeroude wijsheid. Oost-Europa is niet bevrijd van het marxistisch kapitalisme, maar overgegooid in de armen van het neoliberalisme. Kopstukken uit de geheime dienst trokken een ander jasje aan en verrijkten zich schandelijk in de privatiseringsgolf na de val van de muur. Dat geld kwam goed van pas om kritiek te smoren en tegenstanders te kopen.

Hoofdpersoon in deze op feiten gebaseerde roman is Eva, vrouw van een Nederlandse Novib-medewerker. Novib besteedt miljoenen in Oost-Europa, maar ondermijnt er de stabiliteit. Eva, die twijfelt aan het werk van haar man, reist hem heimelijk na. Dat wordt het begin van een openlijke controverse. Het wordt ook het begin van haar ontdekking dat democratie in Oost-Europese landen bewust wordt tegengewerkt door belanghebbenden uit Oost en West. Het zwaarst gedupeerd zijn de Roma, met wier duurzame armoede fondsen worden geworven die hen zelden bereiken. De gevolgen, schooluitval en criminaliteit, vormen een voedingsbodem voor extreme partijen, die de slachtoffers van de armoede als veroorzakers zien.

Gestaag ontraadselt Eva dat diezelfde partijen, Neonazi’s en Holocaustontkenners, worden gefinancierd door voormalige geheimagenten. Door maffia die geen behoefte heeft aan regels en controle uit Brussel. Eva’s vriendschap met het moedige maar slinkende verzet vervreemdt haar van haar man en plaatst haar als moeder voor een groot dilemma.

Els de Groen is schrijfster en Europarlementariër. Haar boeken zijn in tien verschillende talen vertaald en in diverse landen bekroond of genomineerd. Belangrijk in haar werk is vrijheid en verantwoordelijkheid. Vrijheid heeft met beschaving gemeen dat ze zich bewijst in beperkingen.

Elsevier 12-11-2010 door Robin van der Kloor: ‘EU-miljarden voor Roma verdwijnen in het niets’

ISBN 9789067281997
NUR 301
278 pagina’s
EUR 23,00

Link tekst