Selecteer een pagina

Een boek voor iedereen die zich niets laat wijsmaken

6+

Tekst: Michael Schmidt-Salomon
Illustraties: Helge Nyncke

Uit het Duits vertaald door Frans Bijlsma

Het biggetje en het egeltje hadden altijd gedacht dat ze het zo goed hadden dat het niet beter kon gaan dan nu. Tot ze op een goede, misschien wel kwade dag een poster op hun huisje vonden die daar 's nachts was opgeplakt en waarop stond: "Wie God niet kent, die mist iets!" En omdat ze graag te weten wilden komen wat ze dan misten gingen ze samen op weg om God te vinden… Een boek voor iedereen, jong en oud, die zich niets wil laten wijsmaken.

Uitgave in samenwerking met De Vrije Gedachte

ISBN 9789067282499
NUR 273
48 pagina's
EUR 15,00
Bestellen

Recensie BN DeStem, door Rinze Brandsma
Achtergrondinformatie, Duitse website
Recensie Cultuurtempel,door Heinz Wallisch
Recensie Cultuursfinx, door Heinz Wallisch
 

Opmerkelijke NBD'recensies NBD|Biblion recensie

Prentvertelling waarin Biggetje en Egel op een dag een affiche aan hun huis geplakt zien, waarop staat 'Wie God niet kent, mist iets'. Ze gaan op zoek naar God. Hun zoektocht gaat langs de drie wereldgodsdiensten het jodendom, christendom (katholicisme) en de islam. Ze worden door akelige en bloeddorstige mannen verdedigd. Uiteindelijk vliegen de godsdienstige leiders elkaar in de haren. Biggetje en Egel concluderen dat God of niet bestaat, of ten minste irrelevant is en dat wie God niet kent, hem ook niet nodig heeft. Het boek wil mensen tot atheïsme bekeren, maar feitelijk is het een aanmoediging om vooral niet na te denken over de zin van het leven. De leiders van de wereldgodsdiensten worden stereotiep neergezet, de paginagrote cartoonachtige kleurentekeningen zijn soms angstaanjagend. Grappig is het nergens. In eerste instantie lijkt de prentvertelling bedoeld voor jonge kinderen. Maar eigenlijk zal dit boekje vooral gesmaakt worden door volwassenen en jongeren vanaf ca. 12 jaar die kunnen relativeren. – Dr. Taede A. Smedes Dr. Taede A. Smedes is theoloog en godsdienstfilosoof, gespecialiseerd in vragen omtrent theologie en natuurwetenschap.

Herziene NBD|Biblion recensie

Tegenover de vele religieuze kinderboeken staat nu een prentenboek dat zich juist tegen de godsdienst keert. Biggetje en Egeltje gaan op zoek naar God en komen op de Tempelberg. Daar maken zij kennis met een rabbijn, een bisschop en een moefti. De drie geestelijken raken buiten zichzelf van woede door de vragen die de dieren in hun onnozelheid stellen. Uiteindelijk raken zij met elkaar slaags. De twee dieren trekken uit hun avontuur de conclusie dat God niet bestaat en zeker niets te maken heeft met de drie Schriftreligies. Het boekje heeft in Duitsland voor veel ophef gezorgd. Vooral de tekeningen van de woedende rabbijn geven het een nare bijsmaak. Het lijkt dan ook zeker niet bij te dragen tot een beter begrip van de drie genoemde religies of tot religieuze verdraagzaamheid. Maar dat is ook niet de bedoeling. De auteur is een Duitse filosoof die een voorvechter is van het atheïsme. Het geheel zal vooral worden gewaardeerd door lezers die een hekel aan godsdienst hebben; zij vinden een bevestiging van hun oordelen. Gekleurde, paginagrote tekeningen in komische stijl, angstaanjagend door gebruik van het perspectief. Daardoor niet geschikt voor jonge kinderen. Vanaf ca. 12 jaar en volwassenen. – Mede naar gegevens van prof. dr. K.A.D. Smelik Prof. dr. K.A.D. Smelik is hebraïcus, oudtestamenticus en judaïcus.