Selecteer een pagina

Fonds voor kritische geesten

Nieuws

Podcast werpt nieuw licht op moordcomplot Kennedy

‘JFK: the missing link’

Er zijn nieuwe aanwijzingen voor een mogelijke rol van de CIA bij de moord op de Amerikaanse President John F. Kennedy, die 22 november aanstaande exact zestig jaar geleden was. Dat is te horen in de nieuwe podcastserie ‘JFK: the missing link’. Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin, bekend van onder meer De Butlermoord, Penoza op het platteland, De Showbizzmoord en Het Geheim van Colonel Parker, maken de podcast voor AVROTROS en NPO Luister. In de zesdelige podcastserie zetten zij een uitgebreid onderzoek voort naar de moord op JFK.
Het onderzoek is ooit gestart door de Nederlandse journalist Willem Oltmans. Daarin bekende een vriend van Lee Harvey Oswald, de aangewezen dader van de moord op President Kennedy, aan Oltmans betrokken te zijn geweest bij de moord. Assink en De Bruin ontdekten in onlangs openbaar gemaakte documenten van de Amerikaanse overheid dat deze man betrokken is geweest bij de CIA. Het sterkt het vermoeden dat al langere tijd bestaat dat mensen binnen de CIA betrokken kunnen zijn geweest bij de moord op Kennedy.

De zesdelige AVROTROS-podcastserie ‘JFK: the missing link’ is in zijn geheel te beluisteren op NPO Luister

Rood Verzetsfront – Politieke propaganda voor de RAF 1977-1988

TWEEDE DRUK VERSCHENEN

Paul Moussault & Barbara Sahakian

Ons wapen is de drukpers

Een belangrijke activiteit van het Rood Verzetsfront was het plakken van affiches en het schilderen van leuzen. In de jaren 1977-1988 drukte het RVF affiches met thema’s als isolatiefolter, zionisme en de eerste Europese verkiezingen. Landelijk bekend waren de affiches ‘Hanns Martin Schleyer’ en ‘Vermoord’ met de beeltenis van de in Stuttgart-Stammheim vermoorde gevangenen uit de Rote Armee Fraktion.

 

 

ISBN 978 90 6728 375 5
NUR 697
170 pagina’s full colour
297 x 210 x 11 mm
EUR 30,00

INKIJK  BESTELLEN

Reisdoel Palestina

Margot Heijnsbroek

In het najaar van 1974, als bijna heel Nederland achter de bezettingspolitiek van Israël staat, arriveren twee studentes in Beiroet voor een reis door het Midden-Oosten. Hun einddoel is Palestina. Ze zoeken er méér dan cultuur en plezier. Al jaren actief in de Leidse Palestina Werkgroep willen ze met eigen ogen zien hoe het met de Palestijnen in de diaspora en de bezette gebieden gesteld is. Bij hun bezoek aan vluchtelingenkampen worden ze diep geraakt door de armoede en ellende.

De avond voor hun vertrek uit Damascus verzoekt de Palestijnse gastheer de twee een wat merkwaardige brief op de Westelijke Jordaanoever te bezorgen. Erg belangrijk maar niet gevaarlijk, zegt hij en ze gaan aarzelend akkoord. Dan wordt de brief ontdekt door de Israëlische grenspolitie bij de Allenby Bridge (de ‘grens’ tussen Jordanië en Westelijke Jordaanoever). Als de brief na ontcijfering een recept voor het maken van bommen blijkt te bevatten, belanden de studentes in de gevangenis en moeten vrezen voor langdurige opsluiting.

Zo’n dertig jaar na dato werd deze geschiedenis, gereconstrueerd door een van de studentes van weleer, gepubliceerd. In deze uitgebreide herdruk beschrijft ze bovendien hoe het verder ging met o.a.: reisgenote Paula, briefschrijver George, en Aisha en Rasmia, haar Palestijnse gevangenisvriendinnen waarvan ze de eerste, na 35 jaar, weer heeft ontmoet. Ten slotte geeft de schrijfster haar visie op de vraag naar de hardnekkige, bijna algemene sympathie voor Israël alhier én op de perspectieven voor vrede.

Met een voorwoord van Midden-Oostenspecialist Robert Soeterik.

Tweede herziene druk (2010)

ISBN 9789067282468
NUR 697
194 pagina’s
EUR 17,50

bestellen

Uitgelicht

Victor Hugo en Tatjana Daan
(2015-10-21 10:00)

Verwacht

Willem Oltmans
(2023-07-03 01:11)